هوالجمیل
در طول تاریخ بشر تمدنهای بسیاری ظهور کردند و ایران به عنوان کشوری در چهارراه تمدنهای بزرگ بشری، همواره در ادوار مختلف تاریخی خاستگاه تمدنها و فرهنگهای غنی بشری بوده است. این سرزمین پهناور توانسته است یکی از درخشانترین دستاوردهای تمدنی را به بشریت عرضه کند و در پهنای جغرافیایی گستردهای تأثیرگذار باشد.
از جمله دستاوردهای ارزشمند و درخشان، هنر کتابآرایی و کتابسازی در تمدن ایران است که جلوههای بسیار ظریف آن، از هنر خوشنویسی و تذهیب گرفته تا قطعه سازی و جلدسازی و دهها هنر وابستهی دیگر، گواه بر رواج علم و دانش و کمال ذوق هنری مردم این سرزمین دارد.
ظهور اسلام و ورود آن به پهنهی سرزمین ایران، نقطهی عطفی در سیر تکامل و تطور این هنر بشمار میرود و کتاب آسمانی قرآن، بستری است برای این هنر شریف که ادامهی روند رشد و تعالی آن را نیز میسّر ساخته است.
از جمله پژوهشهای ارزشمندی که پیرامون کتاب آرایی ایران و زیرشاخههای وابستهی آن در دوران معاصر صورت گرفته است، کتاب حاضر با عنوان «خوشنویسی و کتابآرایی در ایران» اثر هنرمند فرهیخته استاد غلامرضا راهپیما است که حاصل سالها تجربه، ممارست، تلمذ، عشق و اندیشهی اوست.
فصول شانزده گانه این اثر گرانقدر، کشکول جامعی از اسباب و ابزار و ارکان و ابواب مختلف و مراحل خلق یک اثر هنری است. کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی خشنود است که در چاپ و نشر این اثر ارزشمند هنری که همچون اثر فاخر گذشته ایشان – کتاب «از الفبا تا هنر»- در زمرهی کتب مرجع و مأخذ هنر خوشنویسی به شمار میآید، سهمی از دین خود را به ساحت قدسی هنر و فرهنگ ایران اسلامی ادا مینماید.
برای این استاد فرهیختهی گرانقدر که عمری را صرف ترویج و اشاعه هنر خوشنویسی و پژوهش در این راستا نموده است، آرزوی سلامت و توفیق روزافزون مینماییم.
سخن دراز کشیدیم و همچنان باقیست که ذکر دوست نیارد به هیچ گونه ملال
محمد رجبی
رئیس کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی